Vnější a vnitřní svět


Dokud si neuvědomíme existenci vnějšího světa, pak nemáme šanci objevit svůj vnitřní svět.
Jsme součástí vnějšího světa a pohlceni zvuky, vůněmi, informacemi a okolními příběhy si můžeme občas připadat jako na kolotoči, který neovládáme, ale který ovládá nás.
Lapeni do rytmu a přehlídky vnějšího světa opouštíme ten svůj soukromý a snažíme se srovnat krok. Běháme v cizím rytmu, prožíváme cizí příběhy, klaníme se vybranému božství a zajímavým filozofickým teoriím, ladíme se na okolojdoucí vibrace. Večer padáme únavou a s prosbou o svůj soukromý a tichý prostor.
A možná si stačí uvědomit, že nemusíme neustále dokola jezdit na kolotoči vnějšího světa připásáni bezpečnostními řetízky, kdy rychlost kolotoče a rychle míhající se témata určuje někdo jiný.
Možná stačí vědět, že z kolotoče můžeme kdykoliv vystoupit.
Sednout si opodál, ve svém vlastním rytmu a osobním příběhu kolotoč vnějšího světa pouze pozorovat.
Míhají se nám před očima různé příběhy, spousta emocí, lákavé nabídky, barevné reklamy, vemlouvačné připomínky, hodně zvuků, hodně obličejů a na každém sedátku je v nabídce pro nás jedna důležitá vzpomínka.
A my máme na výběr.
Zůstat ve zběsilosti toho všeho a nebo se vrátit zpátky k sobě a v klidu svého Já a v jednotě se svým bytím jenom pozorovat, jenom dýchat a bez potřeby komentovat, zasahovat a měnit. Pak ucítíme velkou úlevu a vděčnost, že tu spoustu energie, kterou často věnujeme vnějším okolnostem, máme k dispozici jenom sami pro sebe.
A když to budeme praktikovat častěji a častěji, tak zjistíme, že kolotoč vnějšího světa zpomaluje a jsou k mání i prázdná sedátka. Pokud budeme chtít, můžeme se opět připojit, ale teď už s vědomím, že kdykoliv je možno vystoupit a být jenom divákem.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

O dechu