Je to vaše jóga


Je jedno, jestli má lekce jógy takový či jiný název. Jestli je to jóga toho či onoho lektora. Nezapomeňte, že je to především vaše jóga.
Pokud si připomeneme, že jóga není o dokonalosti pozic, ukázkové pránájámě a v sedu nehybné meditaci, pak se nám otvírá možnost prožít svoji jógu jako cestu k větší citlivosti při vnímání svého těla, pocitů i myšlenek.
Přicházíme na lekce často s obavami, jestli zvládneme tu či onu pozici, jestli nebudeme příliš neohrabaní, divní, hluční, neduchovní a vyčnívající.
A jóga má přitom pro nás krásnou nabídku – dokáže vytvořit prostor, abychom se konečně mohli setkat sami se sebou.  
Každá ásana je nejenom fyzickou pozicí těla, ale také jistou emoční a psychickou záležitostí.
Je dobré vypozorovat, jak k ní přistupujeme, jak nás motivuje a jak se v ní cítíme.
Nejde o nic jiného, než změněnou polohu těla, možná poprvé v životě máme takto nohy a takto ruce, zvláštně se nám dýchá a cítíme se divně. Tady vůbec nejde o dokonalost. Jde o prožitek.
Tak jako se malé děti učí chodit a sedět a pozorovat okolní svět, tak my se znovu učíme vnímat svoje tělo i v jiných pozicích než jsou naše každodenní a naučené.
Tak jako nepostavíme kojence na nohy a neupravujeme mu tělo, aby to zvládl, pak není potřeba, aby nás někdo do pozic fyzicky stavěl a už vůbec ne do nich tlačil a v nich různě přiléhával.
Je to všechno cesta našeho nového poznání a každá cesta začíná prvním krokem.
Není důležité, zda se v pozici cítíte tak, jak lektor a moudré knihy říkají, důležitější je, jak to vnímáte vy. A nakolik se v pozici dokážete uvolnit, zachytit její energii a rozvinout ji ve svém dechu.
Když přijmete pozici, budete se v ní pohybovat krok za krokem k většímu pohodlí, k větší hravosti a většímu přijetí nejenom na fyzické, ale i mentální a emoční úrovni.
Můžete napodobovat pozice podle obrázků v knize, můžete ji „vytvořit“ podle návodu v časopise, ale to jsme zpátky u tělocviku a běžného cvičení, kdy tělo buduje a mysl se toulá kousek opodál.
Bez návaznosti, prožitku a uvědomění tvoří vaše tělo něco, kam duše ještě nedošla.
Proto přijímejme jógu jako vědomí toho, jak se cítíme, jak přijímáme změny a nepohodlí, jak máme tendenci reagovat, souhlasit, či nesouhlasit. Není třeba jednat na první impulz, je důležitější nechat to přijít a pozorovat.
Jak na jógové lekci, tak i ve svém životě.
Prožijte si svůj předklon tak hluboko, jak je vám momentálně příjemné, nestavějte se na hlavu, pokud zatím nechcete, nechejte růst svůj strom v ásaně tak, jak to právě potřebujete. Nechejte svoji jógu žít, dýchat a hledejte v ní zázemí pro prožitek.
Respektujte svoje vlastní tempo, svoje přání a svoje nejenom fyzické, ale i psychické a emoční možnosti.
Možná poprvé v životě procítíte, jaké to je sami sebe respektovat a být respektováni.
A to si přenesete do svého života a to je velký dar jógy. Vaší jógy.



Foto: osobní archív 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

Zatmění na Uzlech