Jógová symfonie a Luna v Býku



Luna dorůstá k Úplňku a ve znamení Býka prosvěcuje naše základní jistoty,  zejména péči o domov, rodinu a tělo.
Můžeme svoje tělo poslat na cvičení, to mu udělá dobře a my si zatím v hlavě srovnáme pracovní záležitosti a nebo nákupní seznam.
A nebo můžeme zažít jógovou symfonii, kdy přizveme tělo ke spolupráci, věnujeme mu pozornost a společně ladíme dech, mysl a prožitek.

O víkendu jsme v Satori prožily (my ženy) skvělý a výživný kurz Zuzky Kejíkové Jak srovnat vbočené palce bez operace.
Svoje vbočené palce jsme si na začátku kurzu vyfotily a dále jsme jim už příliš pozornosti nevěnovaly.
Snad dokážeme svým palcům dostatečně poděkovat za to, že vyčuhují z letních střevíců právě proto, abychom vyslyšely jejich poselství.
Palce nám ukazují, že půvabná chodidla jsou sice krásná, ale daleko důležitější je upozornění, že jsme někde vypadly ze svého středu.
Nejenom z tělesného, ale především životního.
Důvod nemusíme znát a pravděpodobně už ho ani nezjistíme. Důležitější je vrátit se ke svojí podstatě a začít svému tělu naslouchat. Začít s ním pracovat, věnovat mu pozornost, zejména když tělo aktivujeme, když přepisujeme svoje chybné pohybové stereotypy, když se v těle cítíme tak, jak se cítíme.
A když se konečně opravdu nejenom tělesně, ale i psychicky a emočně uvolníme.

Celý víkend jsme se učily zapojovat a aktivovat různá svalová propojení, objevovaly a posilovaly jsme hluboce uložené svaly a učily se „správně“ dýchat.
A bylo to hodně náročné. Byly jsme unavené, zpocené a překvapené z toho, kolik informací nám naše tělo poskytlo.
Velice mě pobavilo, když jsem se učila fixovat lopatky a okamžitě mě začaly příšerně bolet uši.
A nebo když se mi v pozici šestiměsíčního dítěte po dlouhé době krásně uvolnila krční páteř.
 Pro mě to byla úžasná jógová symfonie - toto všechno jemně a vědomě vyladit, dech posílat tam, kam je třeba a pozorovat, co se v mém těle, ale i v mysli a v duši odehrává.
Stačilo kolem sebe odchytávat „jen tak“ prohozené věty při uvolňování pánve („…pro svého otce jsem nebyla nikdy dost dobrá, pořád jsem se musela snažit, aby mě ocenil…“) a nebo při propojování těla v aktivaci hlubokého stabilizačního systému („…vždycky když se postavím správně, udělá se mi špatně…“).
Krásná psychosomatika, ale ne vyčtená z knížek pod příslušným heslem, ale naše pravdivá, osobní a autentická.

S Lunou v Býku spějeme k Úplňku a je dobré vrátit se zpátky ke svojí podstatě. K tomu, co nás posiluje, ochraňuje, uzemňuje a v čem se cítíme dobře.
Pečovat o svůj domov, o svoje soukromí, o svoje tělo. Věnovat pozornost tomu, co jíme, co říkáme a jak se ve svém těle cítíme.
Naše podstata, základní životní potřeby, prostor, který nás chrání a tělo, které opatruje naši duši.
Zkusme vypozorovat svoje symbolicky vbočené palce v jakékoliv jiné podobě, především tam, kde vyčuhují, kde o ně zakopáváme a kde nás upozorňují, že už dávno nejsme ve svém středu, že nejsme spokojení a šťastní. Pečujme o rodinné vztahy a o svoje ohrady. Býci milují svoji ohradu a dobře si rozmyslí, koho do ní pustí J.
O tom je poselství pátečního Úplňku.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

Zatmění na Uzlech