Jak si užít temnotu


 Přiznám se, že mám ráda jaro, léto, podzim a v zimě je mi zima. 
Ale i zima a temnota má svoje kouzlo. Vrací nás zpátky domů. Nejenom do našich teplých a útulných domů a bytů, ale především k nám samotným. Hlouběji a pravdivěji.
Posílám pár tipů, jak si užít toto chladné, tmavé, ale především magické období.
 
Jógová praxe je pomalejší a hlubší. Zůstáváme delší dobu v pozicích, pozorujeme a zkoumáme svoje tělo, pocity a necháme se vést dechem. Vždy nám napoví, jak se nám daří, co je nám v pozici příjemné a kdy už příliš spěcháme a nebo na sebe příliš tlačíme.
Zvláštní a pečlivou pozornost věnujeme jemné stimulaci a také uvolnění energie pánevního dna. Pojďme hlouběji, pojďme až k našim kořenům a rodovým odkazům.
Hodně relaxujeme, dechem se uzemňujeme a meditujeme.
 
Chodíme do přírody a učíme se od ní: ztišení, odpočívání, zpomalování. Pozorujeme, jak se mění stromy, jak se mění cesty a naše oblíbené výhledy.
I procházka může být krásnou meditací.
 
Jíme tak, abychom vyživili svoje kořeny a udržovali teplo. Kořenovou zeleninu na mnoho způsobů, teplé vývary a hutné zeleninové a luštěninové polévky, dušená jídla, zapečené pochoutky z těstovin a voňavých sýrů. Vaříme oblíbené čaje a nejenom černý s citronem, ale také zázvorový, šípkový, ibiškový a z různých bylinek, které jsme v létě nasbírali a usušili.
 
Svíčky, lampičky, světýlka, kamna a krby. Nutná výbava pro temná období. Spousta světýlek nejenom zútulní a hřeje, ale přináší příjemný pocit uvolnění, klidu a domova. K tomu patří i voňavé doteky olejíčků, které léčí a harmonizují. Každý máme svoje oblíbené, temnotu příjemně vyvažují citrusové vůně, ale také vůně jehličí a vánočního koření. Skořice, badyán a vanilka.
Pro hluboké zkoumání a rozjímání doporučuji vůni modrého lotosu.
 
Vaříme a pečeme dobroty, protože není krásnější aromaterapie, než voňavá příprava našeho oblíbeného jídla. Skvělé jsou pečené hrušky a jablka s trochou medu a oříšky posypané skořicí, vanilkou a kardamomem.
 
Tvoříme. Teď je skvělý čas na tvoření všeho druhu. Keramika, malování, koláže, pletení, háčkování, ale i zimní dekorace domova a zdobení oken. Vaše parapety se mohou stát výstavním prostorem pro všechny krásné věci.
 
A umění to je inspirace, kterou potřebujeme. Divadla, koncerty, výstavy, různá zajímavá setkání, kurzy…můžeme vyzkoušet něco úplně nového. A můžeme najít něco moc krásného.
 
Magie tohoto tmavého období je úžasná. Hodně čteme, koukáme na filmy, vyprávíme si příběhy, čteme dětem pohádky (a taky sami sobě), rozjímáme, tvoříme rituály, objevujeme stíny tmavých zákoutí a pozorujeme plameny svíček. Pracuje naše fantazie, spousta zapomenutého se vrací zpátky. Přejeme si zajímavé sny a pak si je zapisujeme do svých deníčků.
 
Oltář je místo, které tvoříme sami sobě. Může být jogínský, ale může být jakýkoliv. Dáváme si na něj to, co je nám milé, co je pro nás důležité a co si rádi připomínáme. Obrázky a sošky z našich cest, kamínky, mušle, květiny, důležitá písemná poselství, obrázky…cokoliv. A pak na něm zapalujeme svíčky, abychom energii našich pokladů udržovali živou a stále inspirativní. Oltář je místem našeho rozjímání, meditace a nebo jen tak připomenutí, co všechno je pro nás v životě důležité.
 
Užívejte si tuto krásnou a magickou dobu a věnujte ji sami sobě pro nová probuzení, až přijde čas….
 

Na obrázku je můj oltářík, který se proměňuje tak, jak se měním já. Je to moje milé zklidnění a příjemné meditační místo. Tady čerpám energii, tady nechávám věci dozrát a dojít a tady odpočívám J




 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

Zatmění na Uzlech