Své pocity a emoce můžeme vnímat jako most


 Své pocity a emoce můžeme vnímat jako most mezi fyzickým tělem a energetickým systémem.
Jógová filozofie nás učí o jemných vrstvách pránických těl, která nám zprostředkují propojení s vyšším polem vědomí. Tato energie je naše životní síla a je nám vždy k dispozici.
Součástí jógy je naučit se vnímat a využívat propojení jemných pránických těl nejenom s naším fyzickým tělem, ale také s celým naším životním příběhem.
Je důležité naučit se milovat svoje tělo a nechat tělo, aby milovalo nás.
Je potřebné naučit se naslouchat svému tělu a komunikovat s ním. A tak objevíme svůj nejdůležitější vztah ve svém životě – tedy vztah se svým tělem.
Citlivě a vědomě se vracíme do svého těla a tam zůstáváme pozorní k situacím, kdy se objeví první vrstva odporu. A pak nasloucháme a spolu s dechem uvolňujeme velmi opatrně a přirozeně.
Požádáme tělo, abychom ho mohli provést změnou. Je to přístup, který respektuje nenásilí, tedy neubližovat především sami sobě. Pokud nebudeme citliví a vnímaví k signálům svého těla, pak půjdeme tvrdě proti odporu. Tělo odolává a bolest zůstává.
Ne vždy a ne pokaždé jsme připraveni na změny. A to se týká zejména dlouhodobých chronických bolestí. Pak postupujeme citlivě, trpělivě a s respektem.
Seznámení se s tím, jak to všechno funguje, nám pomáhá objasnit smysl všech propojení i v našem životě. Všichni jsme propojení od buněčné úrovně až po kosmické vědomí.
Objevování tohoto propojení je nejvýznamnější realizací našeho života a tomu všemu nás učí jóga.



Foto: Jarmila Voženílková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

O dechu