Pečujme o svoje jizvy

Nedávno jsem četla hezké povídání o pánevním dnu a taky 
o jeho energii a pozornosti, kterou potřebuje. 
Pánevní dno je důležitou zásobárnou naší životní síly, našich hlubokých emocí a také traumatických situací, kterými jsme v životě prošli. Každá jizva, ať je na těle, na duši a většinou tam i tam, nemá být zapomenuta. 
O každou jizvu je třeba pečovat, je třeba se jí dotýkat, ať je to bolavé místečko na těle a nebo vzpomínka, která se nám stále vrací.
Rozjímala jsem o pánevním dnu a říkala jsem si, jak je naše tělo geniální a jak nám jizvy připomínají naše životní boje a zápasy, chvíle bolesti a nejistoty. Čím vším jsme už prošli a co všechno jsme zvládli.
Zapomenuté jizvy nás blokují. Vždycky tam někde najdeme napětí a bolest v těle, nezpracované emoce a nebo potlačené vzpomínky.
Dotek je důležitý a často za něj platíme u maséra a nebo o něj poprosíme svoje blízké.
A také my druhým poskytneme povzbuzení a soucit objetím, položením ruky na rameno, pohlazením. Dotek je léčivý a hojivý a ruce jsou prodlouženou energií naší srdeční čakry. Proto dotek milujeme, proto si ho žádáme.
A umíme se dotýkat sami sebe?
Umíme i sami sobě poskytnout laskavost v podobě jemné masáže, pohlazení a citlivého propojení s naším tělem?
Jaké to je – dotýkat se sami sebe, masírovat se, hýčkat, vnímat svoje tělo pod svýma rukama, vnímat to, co se hlásí o pozornost. A všechno přijmout, nic neodmítat. Ať je to hrbolek pod kůží, vystouplá piha, citlivá jizva a nebo záblesk pocitu či emoce, když se na určitém místě těla sami se sebou propojíme.
Když se dotýkáme svého těla, když se mu věnujeme s pečlivou pozorností, pak mu tak vzkazujeme, že si ho vážíme, že ho máme rádi a že je pro nás velmi důležité.
Když se dotýkáme svého těla, pak si znovu připomínáme svoje jizvy, citlivá a možná stále nezahojená místa. Na těle i na duši.
Když se sami sebe láskyplně dotýkáme, můžeme se začít léčit.
 
Jemně jsem si masírovala podbřišek santalovým olejem, vnímala citlivost svého těla a všechny jizvy, na které jsem chtěla kdysi zapomenout.
Možná nám říkali, že pozorovat sami sebe, věnovat péči a lásku především sami sobě je zvláštní, divné a sobecké.
A možná, že už dneska víme, že téma sebelásky není o tom, co si koupíme, co si dopřejeme a co o tom všem vyprávíme.
Ale o tom, s jakou láskou a jemností o sebe pečujeme.
 

Foto: moje letošní s doteky moře
  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

Zatmění na Uzlech