Podzimní


Miluji podzim. Možná je to mojí silnou energií Vah, kterou v sobě nosím a také touhou po harmonii, vyrovnání, kráse a jen tak prožívání.
Podzim je vyrovnání světla a tmy a také balancování na hrotu stínu.
Podzim je příležitost něco uzavřít a něco dokončit.
Podzim je také příležitost uvidět všechny krásy a barvy, které nám ostré letní slunce zatajilo.
Podzim je o uhnízdění se sami v sobě, o útulnu a tichém pozorování…přírody, světa, druhých lidí a nás samotných…
Podzim, to jsou teplé deky, svíčky, voňavé čaje a čas odpočinku.
Neslavím a nezvu strašidla, protože mi úplně stačí moji vlastní bubáci J ale Dušičky, to ano. To je naše dlouholetá rodinná tradice.
Vzpomínám si, jak jsem jako malá s pratetou a babičkou pravidelně navštěvovala náš rodinný hrob v Praze, jak jsem seděla na betonovém okraji a babička během úpravy kamínků a rovnání květin seznamovala mého dědečka s mými posledními hříchy. Povyprávěla mu taky jak to má teď Pepča, co dělají sousedi a kdy zase přijdeme.
Je pro mě samozřejmé, že Dušičky jsou o dávném propojení, rodinné tradici a o úctě, kterou k našim drahým blízkým stále přechováváme.
Každý rok je navštěvuji a nemluvím sice nahlas, nemám s sebou svoji vnučku J, ale potichu je vždycky spousta věcí ke sdílení, odevzdání a také k poděkování. Protože někdy nám to důležité dojde až po letech.
 
K podzimu patří i všechno dobré, co nám příroda přichystala. Ovoce, ořechy, bylinky, krásné podzimní květiny a také dlouhé procházky větrnými loukami, kdy po větru pouštíme všechno, co cítíme, že je třeba. Pozorujeme, jak padá listí ze stromů dolů a ťuká o zem, jako kapky vody v dešti.
I jógová praxe nás vede k většímu zklidnění, uvelebení se v pozicích a uvědomění si toho, co právě teď prožíváme a jak se cítíme.
Preferujeme více relaxace, meditace a sebereflexe.  
Vracíme se k tvoření, čtení krásných knížek a k času, který věnujeme svým blízkým.
Možná je tam trochu smutku po dlouhých letních večerech, ale podzimní čas je tak krásný a bohatý, že je škoda ho přehlédnout a je škoda ho nedocenit.
Příprava na kvalitní zimní odpočinek je to, co na jaře oceníme. Včetně nových nápadů a nového znovuzrození ze dna, ze tmy a z beznaděje.
 
 
Foto: Jami Voženílková
 
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

Zatmění na Uzlech