O dechu


Jsou dny, kdy je naše jógová praxe pouze o dechu.
Jsou dny, kdy toho všeho máme tolik a příliš, kdy jsme unavení a bolaví. A právě dech je tím lékem k návratu k nám samotným a také lékem pro emoční a psychické uvolnění, pro vytvoření zdravého odstupu a pro zklidnění a hlubokou relaxaci.

Sedneme si do pozice s rovnou páteří a chvilku pozorujeme svoje tělo. Najdeme napětí a už jenom tím, že mu věnujeme pozornost, uvolní se. Lehce se odtlačíme od sedacích kostí za temenem hlavy vzhůru, uvolníme ramena a všechno napětí v obličeji.
Pozorujeme svůj přirozený rytmus dechu – nádech a výdech.
Při nádechu cítíme, jak se tělo rozpíná a aktivuje, pozorujeme části těla, které reagují na nádech a které si ho užívají. S nádechem přijímáme všechno, co právě teď potřebujeme: klid, ticho, lásku, zdraví, úsměv, pozornost…
S nádechem si tvoříme prostor pro nové věci, pro změnu, pro novou čistou energii a také pro okamžik vědomí, že všechno plyne dál a všechno pracuje pro nás. Aktivujeme energii hrudníku, probouzíme tělo z letargie. Srdíčko, plíce a mezižeberní svaly se aktivují, hrudní páteř stimuluje.
Nádech jako naděje a odvaha.
 
Při výdechu odevzdáváme všechno, co už nepotřebujeme, všechno, co je pro nás v tuto chvíli zbytečné: smutek, zlost, únavu, zklamání, dotěrné myšlenky, pochybnosti, emoce…
Výdech propouští, stimuluje naše uvolnění, uzemnění, výdech nás zpátky propojuje s naší bytostnou podstatou.
Pozorujeme, jak na výdech reaguje naše tělo, co všechno se v těle uvolňuje a co relaxuje. Co odchází, aby se vytvořil nový prostor, abychom se mohli o to více a svobodněji nadechnout.
Pokud je nám to příjemné, můžeme svůj dech prohloubit, pro větší uzemnění a stabilitu bude výdech o pár vteřin delší.
Pokud chceme pracovat s koncentrací, stačí se opakovaně soustředit na okamžik před novým nádechem.
Pozorujeme rytmus svého dechu, pozorujeme vlnu svého dechu a vnímáme krásnou souhru těla a dechu.
Pozorujeme i to, jak nádech a výdech symbolizuje a vyvažuje všechno, co v životě přijímáme a co ve svém životě odevzdáváme.
Může jít o hmotné záležitosti, ale může jít také o naše emoce, o vztahy, kam často směřujeme svoji pozornost, péči, soucit, podporu.
Může jít i o energetické záležitosti, kdy nevědomě příliš mnoho do něčeho či do někoho investujeme, ale zpátky už příliš nedostáváme.
Která fáze dechu je pro vás náročnější?
A jak na ni reaguje vaše tělo?
Jaké pocity a emoce se objevují?
Nádech a výdech jako příliv a odliv, jako den a noc, jako aktivita a odpočinek, jako muž a žena…
Harmonizujeme, vyvažujeme, pozorujeme, ladíme, léčíme se.  
 
Jsou dny, kdy je naše jógová praxe pouze o dechu. A tak je to v pořádku.


Foto: moje

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mutace

Hmota a světlo

Zatmění na Uzlech